onsdag 28 januari 2015

Strumpbyxor för pojkar

De stora klädkedjorna brukar med jämna mellanrum få välförtjänt ovett i media på grund av alltför könsstereotypa barnkläder. Senast ut var Hennes och Mauritz med killtröjor i grälla färgen med texten "Trouble is my middle name" och tjejtröjor i pastell med budskapet "Live life happy", typ. Jag skulle verkligen vilja höra hur snacket går på designavdelningen när en sådan idé kläcks och får leva vidare. Men det var inte det jag skulle skriva om.

Som förälder kan man i varje givet ögonblick välja att inte köpa sådana kläder till barnen. Till och med på klädkedjorna går det att hitta mer neutrala kläder och att blanda kille/tjej. Framförallt till små barn.

Min yngste son avskyr knorvlor på strumporna (i skorna, under jeansen mm). På vintern försöker han omsorgsfullt dra långkalsongerna över strumpskaften utan att det ska knorvla. Att dra strumporna utanpå är otänkbart och resulterar i tårar. Jag var likadan när jag var liten så det är ingen uppfostringsfråga.

För ett par år sedan kom jag på att strumpbyxor är världens bästa vinterplagg. För ALLA barn. Jag brukar köpa grå, vita, röda eller marinblå för att ha en "lugn bas" till de färgglada och karamelliga tröjor som barnen har. Det har även hänt att pojkarna själva velat ha glittriga eller med hjärtan på och då får de självklart det! 

Jag blev väldigt glad den gången jag på Lindex tjejavdelning hittade grå strumpbyxor med färgglada dinosaurier på. DET kallar jag könsneutralt. Förutom att de inte också hängde på killarnas. För övrigt är tjej-tights bättre än långkalsonger i bomull (som ofta finns på killarnas). Tightsen är lite tunnare och smidigare och i stretchigt material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar