onsdag 1 maj 2013

Sista april!

I större delen av mitt liv har jag "firat Valborg" på Valborgsmässoafton. Men i Uppsala, där jag pluggat, heter det "sista april". Mycket viktigt. Mycket festligt! Festligt var det även i år då vi (som vanligt, kan man faktiskt säga nu) styrde kosan mot landsbygden utanför Uppsala och gamla pluggkompisar. Vi var fem familjer som träffades och nuförtiden är barnen fler än de vuxna.

Men, åh! Värdfamiljen. De lever drömmen! Det lilla torpet som varit deras i ganska många år nu är äntligen utbyggt. Två rum och kök på drygt femtio kvadrat har härbärgerat två vuxna och med tiden även två barn. Ytterligare ca hundra kvadrat har, med ekologiska metoder och byggnadsvårdstankar, diskret adderats till det befintliga lilla huset. Förutom bostadshuset finns ett stort växthus byggt av gamla fönster fyndade på Blocket, en jordkällare som anlades i samband med grundläggning av utbyggnaden, en lada och ett gästhus.

Nedan tänkte jag bjuda på några detaljer från vännernas hem. Tänk er en doft av linoljefärg, loppisfyndade möbler (ja, de här två handlade fint begagnat långt innan det blev hippt i Stockholm) och en perfekt balans av personliga prylar överallt. I bokhyllan står "Stefans lilla gröna".


Golvkakel i hallen möter trägolvet i "mellanrummet" som ansluter till resten av huset.

Inbyggda garderober och förvaring i utrymmet under trappan till övervåningen.

Gamla vedspiden i köket har värmt torpet under vintrarna. Nu har jordvärme och slingor i golvet ersatt de stackars el-radiatorerna. Betongplattan framför spisen har hottats upp med golvkakel.

Det enkla är ofta det vackra, ingen vrå är för obetydlig för att inte lyftas fram! Fönstret i hallen.

Jo, frun i huset är ju danskättad. Så här fint bjuds det på verandan!

Lyckostar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar