tisdag 20 mars 2012

Bäst före betyder inte giftigt efter!

Jag hittade en crème fraîche med bästföre-datum 17 februari (i år) i kylen alldeles nyss. I brist på en skvätt grädde till kvällens småbarnskulinariska middag korv stroganoff tänkte jag att crème fraîche kunde vara bra. Fram med en tesked, provsmaka, godkänna och vips hade en en månad "gammal" mjölkprodukt införlivats i familjens kvällsmat. Det blev smaskens!

Minns det mina vänner, att de mänskliga sinnena är betydligt bättre vägledning än ett datum tryckt på en förpackning när det gäller att bedöma ett livsmedels duglighet. Genom att inte köpa hem mer än vad som går åt, provsmaka "gammal" mat och ta tillvara rester gör man en stor insats för miljön och klimatet. Och för sin egen plånbok.

Provsmakning avklarad.


Kloff kloff!






Datumbeviset.

söndag 18 mars 2012

Klockan är...

...8:35, vilket inte får anses så blodigt på en söndagsmorgon. Men jag har redan varit uppe tre timmar, vilket kanske inte är drömläget.

Vi är på landet (ja, något väldigt stockholmskt är ju att åka till "landstället". Inte stugan eller fritidshuset, utan "landet". Utanför tullarna alltså. Just där var jag superironisk, det innan var på riktigt). Trots mörkläggningsgardiner vaknade äldste sonen, nu fyra år, 5:35, och var för exalterad för att somna om. Tio minuter senare var resten av familjen vaken. Maken får sovmorgon idag, mormor och morfar också. Därför började vi med lite film och lek på övervåningen för att sedan stänga in oss i köket och äta frukost.

Nu börjar orken tryta på de små (och mig kanske) som givetvis inte var pigga på riktigt så där tidigt.

Snart är det dags att gå ut och murvla på tomten innan vi styr kosan mot "stan" igen. Söndag=husvisningsdag.

söndag 11 mars 2012

Godmorgon söndag!

Det här blir lite favorit i repris på inlägget från i tisdags, men jag vill bara visa att jag inte försökte försköna verkligheten då. Idag är det söndag så då finns tid till att rensa granatäpple (ett nytt. Ett granatäpple räckte tisdag-lördag. Ingen annan i familjen vill ha) och filéa blodgrape.

En annan dag kan det vankas nybakt bröd och goda pålägg. Till och med en rostmacka med marmelad. Jag är inte fanatisk.

Oavsett så ger en bra frukost en bra start på dagen!

lördag 10 mars 2012

Dublett i kalas

I helgen är det barnkalas både lördag och söndag. Presenter är inhandlade, vilket är skönt. Den ena blev jag tillfrågad i affären om den skulle vara inslagen, den andra inte. I morse insåg jag att vi inte hade presentpapper hemma. Vad göra? Inte gå till lilla Konsum och inhandla något fult i panik i alla fall. Men leftovers från yngste sonens dop för 1,5 år sedan, nämligen en halv rulle pappersduk är ju neutralt och bra! Det går till och med att rita någon trevlig krumelur på det om det skulle behöva hittas upp lite. Jag tejpade på ett grattiskort istället för att få lite färg och liv i det hela.

Som en parentes kan jag nämna att födelsedagsbarnen är pojkar, sex respektive fyra år gamla. Jag är inte den som köper vålds- och Star Warsgrejer precis. Sexåringen får en bok som han kan läsa själv om ett år eller två och fyraåringen får pussel med Jan Lööf-motiv.

Här är bordduksinslagningen!

fredag 9 mars 2012

Lunchfräscht

Jag var utan matlåda idag, det blir så nu när vi är så sjuka och orkeslösa hela tiden. Räddningen blev en tripp till Hemköp på lunchen där jag köpte en fryst lax- och spenatpaj, ekologisk paprika och ekologisk avocado.

Ekologisk avocado är alltid en chansning eftersom den blir dålig snabbare än en giftbemängd "vanlig" avocado. Men jag hade tur och den var jättefräsch! Helt perfekt i konsistens och smak dessutom, vilket ju är en lyckträff bara det.

tisdag 6 mars 2012

Vardagsmat=hälsomat=lyxmat

Gröt é gott! Mums filibaba! I höstas lyckades jag införa grötfrukost i den smörgåsdominerade familjen. Nu äter alla havregrynsgröt med kanel och hemgjort äppelmos (en lyx bara det!). Idag hottade jag upp den ytterligare genom att addera granatäpple.

Jag älskar granatäpple men har inte haft vidare framgång tidigare med att få ut kärnorna utan att skapa ett veritabelt blodbad i köket. Men på youtube finns "tutorials" för precis allting, inklusive hur man delar ett granatäpple. Jag provade att göra det genom att skära ett ytligt kryss i skalet, bända upp frukten i fyra bitar och sedan pilla ut kärnorna. Nästa gång ska jag prova att göra det under vatten. Det funkade jättebra utan vatten men jag är nyfiken på att se skillnaden.

Det här är nu bara ena halvan av min drömfrukost. I den andra halvan ingår kokt ägg och blodgrapefrukt. Med småbarn i familjen är jag glad om jag får frukost överhuvudtaget!



måndag 5 mars 2012

Köttfri måndag

På menyn ikväll stod pumpasoppa, bröd och böndipp. Jätteenkelt, jättegott, jättesnabbt och jättevegetariskt!

Men, OK, för att det ska bli jättesnabbt måste lite förberedas. Brödet är bakat förra helgen och ligger i frysen. Bönor kan man köpa men jag kokade storkok, också förra helgen, och frös in i 150-gramsportioner. I alla fall.

Pumpasoppan görs på butternutpumpa efter recept i Bonniers stora kokbok. Innehåller lök, vitlök, timjan, buljong och lite lite grädde.

Dippen är från kokboken Smaker från Saltå Kvarn. Den görs genom att stavmixa stora vita bönor, basilika, mild yoghurt, lite vitlök, olivolja, salt och peppar. I receptet ska det vara lite fetaost också men det blev så gott så ändå.