fredag 9 mars 2012

Lunchfräscht

Jag var utan matlåda idag, det blir så nu när vi är så sjuka och orkeslösa hela tiden. Räddningen blev en tripp till Hemköp på lunchen där jag köpte en fryst lax- och spenatpaj, ekologisk paprika och ekologisk avocado.

Ekologisk avocado är alltid en chansning eftersom den blir dålig snabbare än en giftbemängd "vanlig" avocado. Men jag hade tur och den var jättefräsch! Helt perfekt i konsistens och smak dessutom, vilket ju är en lyckträff bara det.

tisdag 6 mars 2012

Vardagsmat=hälsomat=lyxmat

Gröt é gott! Mums filibaba! I höstas lyckades jag införa grötfrukost i den smörgåsdominerade familjen. Nu äter alla havregrynsgröt med kanel och hemgjort äppelmos (en lyx bara det!). Idag hottade jag upp den ytterligare genom att addera granatäpple.

Jag älskar granatäpple men har inte haft vidare framgång tidigare med att få ut kärnorna utan att skapa ett veritabelt blodbad i köket. Men på youtube finns "tutorials" för precis allting, inklusive hur man delar ett granatäpple. Jag provade att göra det genom att skära ett ytligt kryss i skalet, bända upp frukten i fyra bitar och sedan pilla ut kärnorna. Nästa gång ska jag prova att göra det under vatten. Det funkade jättebra utan vatten men jag är nyfiken på att se skillnaden.

Det här är nu bara ena halvan av min drömfrukost. I den andra halvan ingår kokt ägg och blodgrapefrukt. Med småbarn i familjen är jag glad om jag får frukost överhuvudtaget!



måndag 5 mars 2012

Köttfri måndag

På menyn ikväll stod pumpasoppa, bröd och böndipp. Jätteenkelt, jättegott, jättesnabbt och jättevegetariskt!

Men, OK, för att det ska bli jättesnabbt måste lite förberedas. Brödet är bakat förra helgen och ligger i frysen. Bönor kan man köpa men jag kokade storkok, också förra helgen, och frös in i 150-gramsportioner. I alla fall.

Pumpasoppan görs på butternutpumpa efter recept i Bonniers stora kokbok. Innehåller lök, vitlök, timjan, buljong och lite lite grädde.

Dippen är från kokboken Smaker från Saltå Kvarn. Den görs genom att stavmixa stora vita bönor, basilika, mild yoghurt, lite vitlök, olivolja, salt och peppar. I receptet ska det vara lite fetaost också men det blev så gott så ändå.

onsdag 29 februari 2012

Rent med rent samvete

Det finns de som är duktiga på att städa med endast citronsyra och bikarbonat. Det finns också de som tror att ju färggladare och mer parfymdoftande ett rengöringsmedel är, desto renare blir det. Jag har aldrig förstått hur vissa kan säga "Nu luktar det ren och fräscht" när man håller på att få andnöd av kemikaliestanken. Till kemikalier räknar jag även "goda" lukter som "parfymen" i tvättmedel och annat.

Själv är jag någonstans mitt på skalan, förhoppningsvis mer åt det miljövänliga hållet. Jag använder ett minimum av olika rengöringsmedel, ALDRIG sköljmedel, och allt ska vara märkt med falken, som är den hårdaste miljömärkningen.

Det intressanta är att när det gäller tvätt- och rengöringsmedel sammanfaller det miljövänliga alternativet med budgetalternativet. Och det blir PRECIS lika rent som de mer kem-bombade produkterna. I mitt skåp:

tisdag 18 oktober 2011

Moomis eller muddi, kärt barn....

I vår familj är vi lite dåliga på äta frukt. Barnen ÄLSKAR såklart frukt, men ibland tycker jag att vi är lite dåliga på att få fram den. Ett bra sätt att snabbt få stor variation på fruktintaget är smoothie! Kvällens kombo: Bär (jordgubbar hemplockade), mango, vindruvor fr växthuset, banan ( KRAV) och en himmelskt god juice fr Brämhults. När barnen hör mixern (inhandlad i Bolivia för 8 år sen) kommer de springandes till bordet!

Plötsligt händer det

...att jag och mannen är hemma samtidigt från jobbet, sjuka, men barnen är på dagis. En mycket märklig känsla. Var det så här det var, innan barnen fanns? För snart 4 år sen. Sitta still en hel lunch, inget kladd, inget skrik, ingen som klättrar överallt. Märkligt.

T-blogg

Passar på att premiärblogga i kollektivtrafiken. Dagen till ära är jag förkyld också. Dagisbacillerna som mannen har släpat på i 5 veckor har till slut hoppat över på mig. Ungarna har klarat sig otroligt bra. Lite hostiga o snörvliga men inte alls hängiga. Alltid nåt!